sunnuntai 4. tammikuuta 2015

10 kaikkien aikojen parasta Hamletia

Theguardianin artikkelissa vuodelta 2010 on listattu lehden mukaan kymmenen kaikkien aikojen parasta Hamletin näyttelijää. Artikkeli löytyy täältä (4.1.2015).

Tämä kirjoitus ei ole mielipide, en pohdi sitä, onko oikeat valinnat tehty, enkä ole koskaan aikaisemmin kuullut yhdestäkään esille nostetusta näyttelijästä. Kirjoitus on vapaa, reilusti lyhennetty suomennos artikkelista. Noudatan tämän tekemällä periaatettani, että kaiken minkä julkaisen, tulee olla kirjoitettu vähintään tiivistetysti suomeksi. Mahdolliset suomennosvirheet ovat omiani, ja korjaan niitä, mikäli sellaisia ilmenee. Kuvat ovat Wikipediasta, sillä sieltä saa kopioida tekemättä tekijänoikeusrikkomusta.

Susannah Clap on poiminut omasta mielestään kymmenen parasta Hamletia.

Henry Irving oli 1870-luvun suosituin näyttelijä Lontoossa. Hän kehitti itse raskaasti leikatun version Hamletista. Versio oli yli viisituntia pitkä, ja väleihin lisättiin näytelmämusiikkia ja kehitettiin kohtausmuutoksia. Irvingin tulevaisuuden rakastaja, vastanäyttelijä Ellen Terryn mielestä, Irving selkeästi kaipasi vain Opheliaa. Terry maksoi hänelle kohteliaisuudella sanomalla ''hän ei mennyt yleisöön, hän teki yleisön luokseen.''
Irving
 
 
 
 
 
 
 


 


John Gielgud näytteli roolin yli 500 kertaa, kuudessa tuotannossa, 26-44-vuotiaana, Lontoossa, Elsinoressa ja Broadwaylla.

 
 
 
Gielgud
 
 
Jonathan Prycen loistava ja kuumeinen Hamlet oli ohjaaja Richard Eyren tehokeino. Etsittiin tapaa tehdä haamun vaikutelma epäilevälle yleisölle ja Eyre keksi keinon, jolla henki tuli ulos Hamletin kehosta. Prycen käsi kääriytyi kehonsa ympäri, käsi saavuttaa kurkun ja tuntuu kuin hän oksentaisi ulos kolkon äänen. Hän oli myös yksi monista näyttelijöistä, jotka näyttelivät Hamletin roolin silloin, kun vanhempien kuolema vielä vaikutti. ''Minä lähennyin Hamletia kuin joku joka on nähnyt isänsä haamun,''Pryce sanoo.







Pryce
David Tennant oli ivallinen ja räjähdysherkkä Hamlet. Tämä Hamlet oli niin siroliikkeinen, että vaikutti ajoittan tanssivan ympäri lavaa. Hän kiskoi itseään kiljuen pyörätuolilla, nuori mies uponneena melankolisiin unelmiin ja parodiaprinssi, joka jäljitteli pakonomaisesti.


Innokenti Smoktunovskyn vahva ja tympääntynyt prinssi oli pala Kozintsevin poliittista tulkintaa. Silkkaa jännitystä, venäläisen elokuvaohjaaja Grigori Kozintsevin vuoden 1964 elokuvaa on hankala voittaa. Elokuva perustuu Pasternakin käännökseen, musiikki on Shostakovichin ja mukana on paljon toimintaa. Ei venäjänkielisten puhujien vuoksi elokuvan jakelu loppui siihen pisteeseen.
 

 
 
 
 
 
 

Tennant

Jamie Ballardin Hamlet on mullistavan täysjärkinen; likainen, mutta terävänäköinen. Hän esiintyi vuonna 2008 Jonathan Millerin tuotannossa Tobacco Factoryssa, eli ''tupakkatehtaalla'' Bristolissa.

David Warner puhui jakeet vuorovaikutteisesti. Hän löntysti. Vuonna 1965, 24-vuotias Warner oli nuorin näyttelijä, joka koskaan sai roolin RSC:ltä. Hän näytteli Hamletia pitkässä punaisessa kaulahuivissa ja vakosamettitakissa.








Smoktunovsky
 
 
 
 









 
 
Warner
Mark Rylance antoi Hamletin hulluuden näkyä näyttämöllä Ron Danielsin vuoden 1989 tuotannossa. Rylance näytteli raidallisessa, ulostetahraiselta näyttävässä pyjamassa. Hän näytti takapuoltaan, ilkkui ja sylki Ophelian kasvoille.
 
 
Angela Winkler ei ollut ensimmäinen Hamletia näyttelevä nainen, mutta Peter Zadekin tuotannossa Edinburghissa, kymmenen vuotta ennen tämän artikkelin julkaisua, saksalainen nainen hyväksyi jonkin muun kuin naisellisen roolin. Winklerin Hamlet oli kuin mierolainen, aina hurmaava, toisinaan liian rakastettava. Winkler suoritti yksinpuhelut lähes liikkumatta, katsoen suoraan yleisöön äärimmäisellä vilpittömyydellä.
 
Simon Russel Bealen Hamlet oli tutkimus surusta; ironinen ja sydämellinen, puhe oli esimerkillisen selkeä. Russel Beale näytteli John Cairdin tuotannossa vuonna 2000 pian äitinsä kuoleman jälkeen. Ja kun hän oli kuoleman partaalla, hän sai uskomaan, kuin olisi valmistautunut siihen aina.
 
 
Rylance ja Russel Beale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

''Kenenkään niin suuren kuin Shakespearen suhteen emme todennäköisesti koskaan voi olla oikeassa.'' (T.S. Eliot)

Puolesta, vastaan, mitä tahansa; anna siis sanaisen arkkusi aueta.