tiistai 29. heinäkuuta 2014

Taatusti se on Edward de Vere! Osa 1

Taatusti se on Edward de Vere! sarjassa käsittelen yhden ihmisen näkemystä Shakespearen salaisuudesta. Aikaisemmissa osissa esitetyt tiedot saattavat muuttua kun pääsen kirjoituksessa pidemmälle. Lopuksi teen yhteenvedon, johon kirjoitan kaikki pääkohdat.

Osassa 1 on lyhyt johdatus aiheeseen.

Olen törmännyt mielenkiintoiseen kirjaan Ihmiskunnan sata suurinta, jonka on kirjoittanut Michael H. Hart. Kyseinen kirja on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1978, mutta käytössäni on painos vuodelta 1994. Kaikkein mielenkiintoisinta kuitenkin on, että Hart on ollut täysin varma, että Shakespeare on Oxfordin jaarli Edward de Vere. Näin kirjan esipuheessa kirjoitetaan: '' Toinen muutos - joka todennäköisesti herättää kiistelyä - on se että olen ottanut mukaan Edward de Veren henkilönä, joka on oikea ''William Shakespeare'', sen sijaan, että olisin antanut kunnian Stratford-on-Avonista kotoisin olevalle miehelle, joka on saanut nimensä useampiin ''oikeaoppisiin'' teoksiin. Tämän muutoksen olen tehnyt vastahakoisesti: muutoksella tunnustan, että tein vakavan virheen kirjan ensimmäisessä laitoksessa, kun ''menin joukon mukana'', tarkistamatta tosiasioita, ja hyväksyin Stratfordin miehen näytelmien kirjoittajaksi. Sen jälkeen olen perusteellisesti tutkinut nimikiistan kummankin osapuolen väittämät ja tullut siihen tulokseen että todisteet puhuvat enemmän de Veren kuin Stratfordin miehen puolesta.'' Samalla Hart pahoittelee ettei ole voinut ottaa mukaan kaikkia todisteita ja suosittelee kirjaa The mysterious William Shakespeare - hänen mielestään perusteellisin aiheesta kirjoitettu kirja. Minne herra Hart unohti kaikki muut Shakespeare-ehdokkaat?

Hart on muutoinkin hyvin vahva ja ehdoton mielipiteissään. Väitän tätä kuitenkin vain yhden opuksen pohjalta. Hän onnistuu jopa väittämään, että taiteellisten henkilöiden vaikutus näkyy vain taiteissa ja useimmiten vain omassa lajissaan. En ala tappelemaan kirjan järjestyksestä, mutta olisi silti mielenkiintoista tietää, millä perusteella Shakespeare on vaikuttanut vain kirjallisuuteen. Hart jakaa henkilöt jyrkästi puhdasoppisiin (Stratfordilaista kannattaviin) ja epäileviin. Onnistuupa hän vielä väittämään, että ''Elinaikanaan Shakesperea ei pidetty näytelmien kirjoittajana eikä hän itse koskaan väittänyt kirjoittaneensa niitä! Mielikuva siitä että Shakspere oli suuri William Shakespeare syntyi vasta vuonna 1623 - seitsemän vuotta Shaksperen kuoleman jälkeen!''

Arvostaisin lähdetietoja, joita ei näillä näkymin kirjasta löydy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

''Kenenkään niin suuren kuin Shakespearen suhteen emme todennäköisesti koskaan voi olla oikeassa.'' (T.S. Eliot)

Puolesta, vastaan, mitä tahansa; anna siis sanaisen arkkusi aueta.